دوره 9، شماره 2 - ( دوفصلنامه 1404 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 21-1 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zangeneh Inaloo Z, Khamseh H, Kolbadinejad M. (2025). Production Centers of Wooden Coffins for Iranian Tombs During the Safavid Period. JIC. 9(2), 1-21. doi:10.61882/jic.9.2.393
URL: http://jih-tabriziau.ir/article-1-393-fa.html
زنگنه اینالو زینب، خمسه هایده، کلبادی نژاد مریم.(1404). مراکز تولید صندوق‌های چوبی مقابر ایران در دوره‌ی صفویه هنرهای صناعی اسلامی 9 (2) :21-1 10.61882/jic.9.2.393

URL: http://jih-tabriziau.ir/article-1-393-fa.html


1- دانشکده‌ علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران ، belvazhzangeneh@gmail.com
2- دانشکده‌ علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران، ایران
3- دانشکده‌ معماری، دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز، تهران، ایران
چکیده:   (194 مشاهده)
تولیدات چوبی در ایرانِ دوران اسلامی از جمله آثار شاخص و شناخته‌شده‌ای محسوب می‌شوند که همچنان ابهامات بسیاری در مورد آن‌ها وجود دارد. در ارتباط با شاخصه‌ها و ویژگی‌های تزئینی این آثار اطلاعات قابل توجهی منتشر شده، اما در زمینۀ مراکز تولید آن‌ها، شناخت کم‌تری وجود دارد. همین امر بیان‌گر ضرورت انجام پژوهشی علمی با هدف شناخت مراکز تولید آثار چوبی ایران در دوران اسلامی است. نظر به گستردگی موضوع، برای انجام این پژوهش صرفاً دوره‌ی صفوی مد نظر قرار گرفت و در این دوره نیز تنها صندوق‌های چوبی مقابر مورد مطالعه قرار گرفتند. مهم‌ترین پرسش‌های پژوهش حاضر متمرکز بر این هستند که چه مرکز یا مراکزی در زمینۀ تولید صندوق‌های چوبی مقابر در طول دوره‌ی صفوی نقش داشتند؟ و این‌که هنرمندان مرتبط با تولید این آثار، بیش‌تر در سطح محلی مشغول به فعالیت بوده‌اند یا مناطق دیگر را نیز پوشش می‌دادند؟ این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته و شیوۀ گردآوری اطلاعات در آن بر پایۀ مطالعات کتابخانه‌ای و تا حدودی میدانی، انجام گرفته است. در نتیجۀ این پژوهش تعداد 49 صندوق چوبی متعلق به برخی ابنیۀ آرامگاهی مورد شناسایی قرار گرفتند که روی آن‌ها اسامی هنرمندان نجار همراه با ذکر نام برخی از شهرها یا مناطق، نگاشته شده بود. بر همین اساس، اسامی مراکز متعددی همچون اصفهان، لواسان، لاهیجان، ساری، کاسوا و خوانسار، شناسایی شدند که در این مناطق و طی این دوره به تولید چنین آثاری مشغول بودند. در این میان هنرمندان برخی شهرها همچون اصفهان، شناخته شده‌تر بوده و تولیدات آن‌ها در بسیاری از مناطق ایران شناسایی شدند، اما برخی هنرمندان نیز صرفاً در محدودۀ محلی خود به تولید چنین آثاری مشغول بودند؛ از آن میان می‌توان به نجاران سجاس یا اقلید اشاره کرد.
 
متن کامل [PDF 2047 kb]   (66 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تکنیک و اجراء در هنرهای اسلامی
دریافت: 1404/3/3 | پذیرش: 1404/9/10 | انتشار: 1404/10/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه هنرهای صناعی اسلامی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2026 CC BY-NC 4.0 | Journal of Islamic Crafts

Designed & Developed by : Yektaweb